… που μας πλημμυρίζει με εικόνες, αχ και αυτά τα κοινωνικά δίκτυα που μας κάνουν να μοιραζόμαστε εικόνες και συναιαισθήματα με άλλους. Και οι εικόνες κολλάνε καλά στα στερεότυπά μας και αμέσως αποκτούμε αποδείξεις για αυτά που νομίζουμε πως συμβαίνουν. Να ένα σημερινό παράδειγμα:
Αν παρακολουθεί όμως κανείς από κοντά τις εξελίξεις στη Γάζα ξέρει πως αυτή τη στιγμή στη Γάζα δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τη Γάζα ήδη το 2005. Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά με τη φωτογραφία. 10 λεπτά αναζήτησης στο Google προσφέρουν την εξής πληροφορία:
Προκύπτει λοιπόν πως η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στη Χεβρώνα, στη Δυτική όχθη, τον Μάιο του 2003, από τον Ισραηλινό φωτογράφο Ziv Koren. Και πως το παιδάκι δεν είναι από την Παλαιστίνη, αλλά από γονείς Ισραηλινούς εποίκους και πως είναι ντυμένο έτσι για κάποια γιορτή.
Και έτσι διαλύεται ο πύργος των συναισθημάτων και των προκαταλήψεων, των γρήγορων συμπερασμάτων για ένα ζήτημα, το Παλαιστινιακό, που είναι μπερδεμένο και πολυσύνθετο και δεν ενδείκνυται για γρήγορες αντιδράσεις, ούτε για προσέγγιση με συναισθήματα.
Υ.Γ. Έγραψα το εξής σχόλιο στο lifo.gr και αναμένω δημοσίευση από τον διαχειριστή:
“Η φωτογραφία προέρχεται από τη Χεβρώνα και έχει τραβηχτεί τον Μάιο του 2003 όπως μπορεί να δει κανείς εδώ: http://www.urbangallery972.com/product_show_1341.html
Η απίστευτη και αποτρόπαιη φωτογραφία είναι απλώς προπαγάνδα.”