Αχ αυτό το ρημάδι το Ίντερνετ…

… που μας πλημμυρίζει με εικόνες, αχ και αυτά τα κοινωνικά δίκτυα που μας κάνουν να μοιραζόμαστε εικόνες και συναιαισθήματα με άλλους. Και οι εικόνες κολλάνε καλά στα στερεότυπά μας και αμέσως αποκτούμε αποδείξεις για αυτά που νομίζουμε πως συμβαίνουν. Να ένα σημερινό παράδειγμα:

Το σχόλιο του Πέτρου Τατσόπουλου στο Facebook.

Ο Τατσόπουλος, πολυσυζητημένος τις μέρες αυτές για την καθόλου μετριόφρονα δήλωση πως έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα, επομένως δεν μπορεί να είναι ομοφυλόφιλος όπως του προσάπτει η Χρυσή Αυγή (παρεπιμπτόντως, η δήλωση μου ακούστηκε εξ αρχής ομοφοβική, αλλά αυτό είναι θέμα άλλου κειμένου) κοινοποίησε μια “αποτρόπαιη” εικόνα που δημοσιεύτηκε στο lifo.gr από τον Άρη Δημοκίδη. Προέρχεται, λένε, από τη Γάζα. Ο τίτλος “Εντωμεταξύ στη Γάζα” υπονοεί πως η φωτογραφία είναι πρόσφατη και συνδέεται με τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα.

Αν παρακολουθεί όμως κανείς από κοντά τις εξελίξεις στη Γάζα ξέρει πως αυτή τη στιγμή στη Γάζα δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τη Γάζα ήδη το 2005. Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά με τη φωτογραφία. 10 λεπτά αναζήτησης στο Google προσφέρουν την εξής πληροφορία:

http://www.urbangallery972.com/product_show_1341.html

Προκύπτει λοιπόν πως η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στη Χεβρώνα, στη Δυτική όχθη, τον Μάιο του 2003, από τον Ισραηλινό φωτογράφο Ziv Koren. Και πως το παιδάκι δεν είναι από την Παλαιστίνη, αλλά από γονείς Ισραηλινούς εποίκους και πως είναι ντυμένο έτσι για κάποια γιορτή.

Και έτσι διαλύεται ο πύργος των συναισθημάτων και των προκαταλήψεων, των γρήγορων συμπερασμάτων για ένα ζήτημα, το Παλαιστινιακό, που είναι μπερδεμένο και πολυσύνθετο και δεν ενδείκνυται για γρήγορες αντιδράσεις, ούτε για προσέγγιση με συναισθήματα.

Υ.Γ. Έγραψα το εξής σχόλιο στο lifo.gr και αναμένω δημοσίευση από τον διαχειριστή:
“Η φωτογραφία προέρχεται από τη Χεβρώνα και έχει τραβηχτεί τον Μάιο του 2003 όπως μπορεί να δει κανείς εδώ: http://www.urbangallery972.com/product_show_1341.html
Η απίστευτη και αποτρόπαιη φωτογραφία είναι απλώς προπαγάνδα.”

Leave a reply

Your email adress will not be published. Required fields are marked*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.