Ανήκουμε στην Δύσιν;

Όπως έχω γράψει και άλλη φορά, ακούω πολύ ραδιόφωνο. Και μια που περνάω τα χρόνια μου εδώ στην ξενιτιά, ακούω γερμανικό ραδιόφωνο, κατά προτίμηση NDR-Info, τον ενημερωτικό σταθμό της βόρειο-γερμανικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (NDR).

Τον τελευταίο καιρό παίζει πολύ η Ελλάδα στις ειδήσεις· φυσικό είναι, αφού οι Γερμανοί ανησυχούν για τα λεφτουδάκια τους (αν κάναμε μια λίστα για ποιά πράγματα ανησυχούν οι Γερμανοί, τα λεφτουδάκια τους θα καταλάμβαναν πολύ ψηλή θέση). Κάθετι που συμβαίνει στην Ελλάδα, επομένως, και έχει να κάνει με τα λεφτουδάκια τους έστω και στο ελάχιστο, κερδίζει χρόνο στις ειδήσεις. Πρόκειται για νέα εξέλιξη, πριν από 5 χρόνια που ξαναήμουν εδώ και έχω tertium comparationis, η Ελλάδα αναφερόταν μόνο σε φυσικές καταστροφές, εκλογές και άλλα τέτοια αξιοσημείωτα γεγονότα. Και όταν κέρδιζε το EURO, βεβαίως βεβαίως, ή έκανε Ολυμπιακούς.

Σήμερα, λοιπόν, ακούσαμε τον αναποκριτή του NDR-Info να μεταδίδει σχετικά με τους «Επαναστατικούς Πηρύνες» και την προκήρυξή τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει, φίλε μου, και για το οποίο γράφω αυτό το ποστ και εκμεταλλεύομαι την καλοσύνη σου να με διαβάζεις, είναι από που μεταδίδει ο ανταποκριτής. Όχι από την Αθήνα, φυσικά, αλλά από την πραγματική βασιλεύουσα, την Istanbul (και ελληνιστί Κωνσταντινούπολη για να μην νομίσεις ότι είμαι τίποτε ανθέλλην και λέω την βασιλεύουσα Istanbul). Και για ποιες χώρες είναι υπεύθυνος ο ανταποκριτής στο studio της Istanbul: Τουρκία, Ιράν, Ελλάδα και Κύπρο, με αυτή τη σειρά, δες εδώ αν δεν με πιστεύεις.

Πως ξέρει αυτός ο άνθρωπος τι γίνεται στην Ελλάδα; Μπορεί να ρωτάει τους Τούρκους, βέβαια, και να μαθαίνει. Κοιτάει και στο ίντερνετ τι γράφουν τα διεθνή πρακτορεία (το ίδιο θα έκανε και στο Βερολίνο ή στην Ανταρκτική), άντε να έχει και καμμιά δορυφορική και να βλέπει ΕΡΤ ή Μέγκα (αναρωτιέμαι αν μιλάει ελληνικά, αλλά για χλωμό το βλέπω).

Υποθέτω ότι κάποια στιγμή το NDR μείωσε τους ανταποκριτές του· έπεσε λοιπόν η ερώτηση «Που θα χώσουμε την Ελλάδα;» και εκεί κολλάει ο τίτλος του ποστ, φίλε μου: Κάποιος πετάχτηκε και είπε «Η Τουρκία δίπλα δεν είναι; Το Ιράν; Δεν μοιάζουν μεταξύ τους οι χώρες. Ε τότε, ας πάει στην Istanbul». Ακούει, εξάλλου, ο ακροατής Istanbul, σου λέει, δίπλα είναι, κάτι θα ξέρει ο άνθρωπος.

Πάλι καλά που το BBC έχει δικό του ανταποκριτή στην Αθήνα.

Και για να μην μείνει το ποστ χωρίς φωτογραφίες, ορίστε δύο φωτογραφίες από το λιμάνι του Αμβούργου:

P1030226

P1030258

3 thoughts on “Ανήκουμε στην Δύσιν;”

  1. Ο Μπράμπαντ νομίζω είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος (free agent). Πουλάει όπου θέλει τις ιστορίες του με το κομμάτι, μεταξύ άλλων και στο BBC. Δεν είναι επίσημος ανταποκριτής, στο παρελθόν ίσως ήταν. Είναι ο ίδιος κάμεραμαν και φωτογράφος, και για τα δυο χρησιμοποιεί θαρρώ μια Canon 5D.

    Κι όσο για την αξιοπιστία του, είναι αυτός που έστησε το «ρεπορτάζ» με το παπούτσι και τον ΓΑΠ στη Σαλονίκη…

  2. Την είδα την Canon σε ένα βίντεο που ανέβασε η SomaFusion!. Τουλάχιστον και ως ανεξάρτητος είναι στην Ελλάδα και στήνει και ρεπορτάζ, ο άλλος στην Ιστανμπούλ;

  3. Αυτό που έχω παρατηρήσει πάντως είναι ότι κατά κανόνα οι ανταποκριτές αγγλόφωνων μέσων στην Ελλάδα είναι Ελληνοαμερικανοί που τους έχουν στείλει εδώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακόμη πιο άσχετοι με την ελληνική πραγματικότητα κι απ’ τους ξένους ξένους που μένουν μόνιμα εδώ, καθώς κουβαλούν απ’ το οικογενειακό τους περιβάλλον ένα σωρό παρανοήσεις και μύθους για την Ελλάδα.

Leave a reply

Your email adress will not be published. Required fields are marked*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.