Έγραφα τις προάλλες για το πως μπορεί να παρασυρθεί κανείς από μια εικόνα και να προσεγγίσει ένα ζήτημα μέσω του συναισθήματος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για κάτι που νομίζει πως βλέπει, το οποίο όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι διαφορετικό.
Φυσικά μπορεί να παρασυρθεί κανείς εύκολα, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και σε “παράπλευρες” σελίδες ενημερωτικών sites, όπως το lifo.gr.
Από πολυδιαβασμένους και πολυεπαινεμένους δημοσιογράφους, όμως, σαν τον Άρη Χατζηστεφάνου του info-war.gr περιμένω, ή μάλλον απαιτώ, να ελέγχει τις πληροφορίες που δημοσιεύει. Η πέτρα του σκανδάλου και πάλι μια φωτογραφία, χωρίς αναφορά πηγής:
Το κείμενο “Γάζα, οι τρομοκράτες ξαναχτυπούν” είναι teaser για ηχητικό απόσπασμα με σχετικό περιεχόμενο, το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι προσβάσιμο (σήμερα 29.11.2012) που γράφω τις γραμμές αυτές. Χωρίς να ακούσω το απόσπασμα δεν μπορώ να βγάλω οριστικά συμπεράσματα, αλλά τόσο ο τίτλος, όσο και η περίληψη
Ο Tom Waits αναλύει μια επίθεση αυτοκτονίας και ο Τεν Τεν περιγράφει τα πρώτα βήματα της ισραηλινής τρομοκρατίας. Ένα πολιτικό παιχνίδι με θύματα αθώους παλαιστίνιους
βοηθούν να καταλάβουμε το γενικό νόημα. Πρόκειται για κριτική της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατία. Η εικόνα επιβεβαιώνει την άποψη: ένα κορίτσι ζωγραφίζει μέσα σε ένα τσιμεντένιο αγωγό, προφανώς για να προφυλαχτεί από την “ισραηλινή τρομοκρατία”.
Και πάλι, όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η εικόνα προέρχεται από την πόλη Nitzan, στο Ισραήλ και είναι τραβηγμένη από τον Ισραηλινό φωτογράφο Uriel Sinai. Την είχε περιλάβει η ισραηλινή εφημερίδα haaretz.com στη ροή που δημοσιεύει στο tumblr και εκεί έτυχε να την δω εγώ.
Δεν στέκομαι στα βασικά της δημοσιογραφίας, που τα ξέρει και κάποιος που δεν είναι δημοσιογράφος όπως εγώ, την αναφορά της πηγής και την διασταύρωση των στοιχείων. Αυτά έχουν καταντήσει ψιλά γράμματα. Βρίσκω ειρωνικό πως, τελικά, η φωτογραφία υπονομεύει το επιχείρημα του Χατζηστεφάνου, αφού τουλάχιστον εμένα με έκανε να σκεφτώ τι είναι τρομοκρατία και τι όχι.