Η καινούργια εμφάνιση του Google και γιατί μου αρέσει

Η νέα εμφάνιση του Google είναι φρέσκια και αρέσει. Το είπε και ο Θοδωρής ο Γεωργακόπουλος που κάτι ξέρει ο άνθρωπος παραπάνω από θέματα του ιστού:

Ξαφνικά κάτι έγινε και το Google ομόρφυνε.

Σα γυναίκα που φεύγει για ένα μήνα στη Βραζιλία και, όταν γυρνάει, τη γνωρίζεις μεν, αλλά μοιάζει αδιόρατα βελτιωμένη σε όλα της και ξαφνικά την κοιτάς και λες «ω ρε μάνα μου», το Google ομόρφυνε επικίνδυνα.

Ξεκινώντας από το google.com που έγινε ακόμα πιο μίνιμαλ και καθαρό, μετά μας ήρθε το Google+ που είναι επίσης πολύ καθαρό και όμορφο. Εγώ δεν έχω και πολλή εμπειρία από Facebook (είπαμε, δυο μέρες το παλεύω) αλλά βλέποντας τα δυο τους δίπλα δίπλα και αντιμετωπίζοντας και τα δύο ως καινούρια, βλέπω μια διαφορά συγκλονιστική. Το Facebook είναι ένα ιδιαίτερα στριφνό και κακοσχεδιασμένο site από μόνο του -μπροστά στο Google+ μοιάζει με MySpace, circa 2006. Και υπάρχει και συνέχεια. Το Google Calendar άλλαξε επίσης υιοθετώντας την ίδια αισθητική. Το app του Google+ στο Android είναι εξίσου καθαρό και όμορφο. Ακόμα και το web app του Gmail στο iPhone άλλαξε, κι έγινε σαν πολυ-app που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του Google. Και μόλις τώρα ανακοινώθηκε ότι στο Gmail το ίδιο υπάρχουν δύο νέα preview themes που το μεταμορφώνουν με την ίδια αισθητική (έβαλα το «dense» -είναι πολύ καθαρό και λιτό, αλλά κάπως υπερβολικά άσπρο σε σχέση με το theme που είχα συνηθίσει -και τώρα που το βλέπω μου θυμίζει πάρα πολύ το Gmail app του Honeycomb).

Είναι τα λίγα χρώματα, μαύρο, άσπρο, γκρίζο κόκκινο και μπλε σε καλές αναλογίες.
google navigation bar

Είναι τα τετραγωνισμένα, μεγάλα και άνετα κουμπιά. Δεν χρησιμοποιούνται περιττά και περίπλοκα γραφικά αλλά αμέσως κατανοητά σύμβολα.
gmail buttons
google calendar buttons

Είναι η χρήση κεφαλαίων χαρακτήρων αντί για έντονα ή πλάγια, κάτι που αυξάνει την αναγνωσιμότητα.
gmail sidebar
google calendar

Είναι ότι το Gmail, ας πούμε με το νέο του theme “Preview (dense)” δεν σε κουράζει καθόλου, όλη η σελίδα πήρε μια ανάσα· το μάτι σου πέφτει πιο γρήγορα σε αυτό που σε ενδιαφέρει. Και κάποιος κάθισε και σκέφτηκε τι πραγματικά χρειάζεται ο χρήστης και έκανε ένα κόλπο ώστε τα βασικά κουμπιά που χρειάζεσαι όταν διαβάζεις τα μηνήματά σου:

gmail main buttons

μένουν πάντα, από μόνα τους, ορατά στο πάνω μέρος της οθόνης όταν σκρολάρεις την οθόνη προς τα κάτω. Λειτουργικότατο και χρησιμότατο χωρίς περιττές αηδίες και φλασιές.

To Gmail στον browser με κούραζε μέχρι τώρα και γιαυτό χρησιμοποιούσα το Sparrow για τον Μακ, πιάνω όμως τώρα τον εαυτό του να πηγαίνει στο online Gmail που μου αρέσει περισσότερο.

Από αυτά που γράφει μάλιστα για το Google+ ο Θοδωρής και από αυτά που είδα στην σχετική Google+ σελίδα του μπαίνω σε πειρασμό να το κλείσω το Facebook (που όπως ίσως διάβασες πιο παλιά εδώ, έχει αρχίσει να μου την δίνει) και να αλλάξω μαγαζί. Θοδωρή, αν σε στείλει ο Γκούγκλης ή κανένα pingback προς τα εδώ, στείλε κανένα invite!

Leave a reply

Your email adress will not be published. Required fields are marked*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.