Καινούργια σύμβολα χρειάζεται η χώρα

Η ιδέα που είχα είναι απλή και δεν χρειάζονται, νομίζω, πολλά λόγια για να την εξηγήσω.

Ξεκινώ από μια απλή σύγκριση των κτιρίων δύο κοινοβουλίων, αυτό της ημι-αυτόνομης Σκωτίας και της ένδοξης Ελλάδας (το site της οποίας, παρεπιμπτόντως, κόστισε 1.011.318,89 ευρώ). Παίρνω την Σκωτία ως παράδειγμα γιατί έτυχε πριν μερικά χρόνια να επισκεφτώ το κτίριο του κοινοβουλίου, ως απλός τουρίστας, μια που αυτό θεωρείται αξιοθέατο του Εδιμβούργου.

Να μερικές φωτογραφίες:

The Scottish Parliament Debating Chamber
Flickr: http://www.flickr.com/photos/alanstanton/

The Scottish Parliament debating chamber
Flickr: http://www.flickr.com/photos/andrew_j_w/

Scottish Parliament & Edinburgh's Folly
Flickr: http://www.flickr.com/photos/spiros2004/

Και για σύγκριση μερικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του ελληνικού κοινοβουλίου (όλες από το Photostream του telemax στο Flickr):

The big stairwell, Greek Parliament Building

The big stairwell, Greek Parliament Building

The big stairwell, Greek Parliament Building

Greek Parliament Building

(Προειδοποίηση: ακολουθεί απλοϊκότατη και κοινότυπη ανάλυση των φωτογραφιών): Το κοινοβούλιο της Σκωτίας είναι ένα σύγχρονο και δυναμικό κτίριο, με οργανικά σχήματα και χωρίς πολλά στολίδια· η αίθουσα συνεδριάσων είναι μάλλον λιτή, μάλλον high tech και τα μέλη του κοινοβουλίου κάθονται πάνω κάτω όλοι στο ίδιο επίπεδο (με μια αμφιθεατρική κλίση προς τα πίσω). Όπως μάλιστα μας εξήγησαν όταν επισκεφτήκαμε την αίθουσα, οι ομιλητές μιλούν από τις θέσεις τους και όχι από καθέδρας, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται από τον χώρο σχέσεις εξουσίας μεταξύ των ομιλητών (κανείς δεν κάθεται δηλαδή ψηλότερα από τους άλλους).

Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι βαρύ· από όπου και να το δεις ξεχειλίζει με παραπομπές στο παρελθόν, με χρυσές διακοσμήσεις, πολυέλαιους και τα τοιαύτα. Στην αίθουσα συνεδριάσεων οι βουλευτές κάθονται κάτω, ο πρόεδρος και τα μέλη της κυβέρνησης πιο ψηλά από αυτούς, ο ομιλητής και ο πρόεδρος βρίσκεται πολλά κεφάλια πάνω από τους υπόλοιπους. Στα δικά μου μάτια είναι ένας χώρος «δήθεν» που θέλει να πιστεύει ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι.

Μήπως, λοιπόν, και αυτή είναι η ιδέα που είχα, τα κτίρια των κοινοβουλίων αντικατοπτρίζουν την οργάνωση των κοινωνιών που εκπροσωπούν; (Είπαμε, η ανάλυση είναι απλοϊκή και κοινότυπη). Και μήπως σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται νέα σύμβολα, με πρώτο και καλύτερο ένα νέο κοινοβούλιο, λιτό και διάφανο, που να συμβολίζει την νέα πολιτική που είναι απαραίτητη; Κάπου δίπλα στη θάλασσα με πολύ γυαλί και άφθονο πράσινο γύρω γύρω; Ένα χώρο συζήτησης για το καλό του τόπου και όχι βολέματος όσων θέλουν να βολευτούν;

Αυτά σκέφτηκα, και μετά ξύπνησα…

Leave a reply

Your email adress will not be published. Required fields are marked*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.